Fri frakt vid beställning från 299 kr

Vittnesmål från före, efter & under kriget av bödlarna, offren & medlöparna

En av våra allra största samtidsförfattare, Daša Drndić, introduceras på svenska med Sonnenschein, en dokumentärroman av sällan skådad kraft och slag om fascisternas maktövertagande i Italien,  nazisternas ockupation av norra Italien och nazisternas projekt för att avla fram ariska barn.

Sonnenschein – bakom alla namn döljer sig en historia är en dokumentärroman med sällan skådad kraft, som genom vittnesmål och med fokus på en persons öde behandlar andra världskrigets och Förintelsens trauman och skildrar skräcken från nazisternas ockupation av norra Italien. Nominerad till The Independent Foreign Fiction Prize och hyllad av bland annat The New Yorker och The New York Times.

På ett oefterhärmligt sätt förmår Daša Drndić väva samman fiktion med vittnesmål från såväl offer och bödlar som från de barn som sent i livet kom att få reda på att de var en del av Himmlers Lebensborns-projekt.

Utgångpunkten är den åldrande Haya Tedeschi som sitter ensam omgiven av fotografier och tidningsurklipp. Efter 62 år väntar hon på att återförenas med sitt barn, son till en tysk lägerkommendant och bortrövad av de tyska myndigheterna som en del av Lebensborn-projektet för ett ariskt Tyskland. Hon reflekterar över sin katoliserade judiska familjs upplevelser samt bilder, textfragment och vittnesmål, vilka berättar historien om fascismens väg till makten i Italien, införandet av raslagar och massakern på italienska judar och slaver i koncentrationslägret San Sabba i Trieste. Bakom vart och ett av namnet på de 9 000 italienska judar som mördades döljer sigen historia, liksom bakom vart och ett av de nkvartsmiljon barn som adopterades bort i Lebensborn-projektet.

Daša Drndić (1946–2018) var författare, kritiker, dramatiker och redaktör. Hon föddes 1946 i Zagreb och debuterade som romanförfattare 1982 och gav ut ett dussintal böcker samt flera pjäser. Vid sin död i lungcancer 2018 hade hon precis fått sitt stora internationella genombrott och bland annat av TLS hyllats som en av vår tids viktigaste författare.