Svikaren av Paul Beatty – orkar du skratta åt rasismen?
Svikaren står åtalad i högsta domstolen för att i Los Angeles-stadsdelen Dickens försökt återsegregera det lokala gymnasiet och återinföra slaveriet på sin farm. Men Svikarens motiv har varit ädla, han har enbart velat återupprätta Dickens forna glans genom att följa det vita framgångskonceptet. Den stadsdel som nu förfallit och översvämmats av knarkhandel, föroreningar och våld så till den grad att inte ens Tjernobyl eller Kinshasa vill bli dess vänort. Efter att Svikaren räddat livet på stadsdelens enda celebritet, den förbisedda 30-talsbarnstjärnan Hominy, och deras relation kommit att utvecklas till slav och ”Massa”, börjar dock Dickens åter att blomstra.
När Svikaren utkom i USA var det en lika chockerande som revolutionerande roman vilken nådde läsarna och kom att älskas av såväl dem som en enad kritikerkår. Med en oändlig mängd humor och ett pisksnärtande rastlöst språk, som refererar lika ledigt till Kardashians som Martin Luther King och Tennyson, skriver Paul Beatty en ursinnig och vanvettig satir över dagens USA, vilken som första amerikanska roman kom att tilldelas Man Booker-priset och utsågs till Årets bästa bok av bland andra New Yorker, New York Times Book Review och The Guardian. Äntligen föreligger den nu på svenska i översättning av Hans Berggren.
I Svikaren blottlägger Beatty den amerikanska rasismen och visar hur den helt och fullt genomsyrar samhället. Sällan har någon med sådan skärpa skärskådat det samtida USA och skrivit en samhällsskildring med lika mycket humor som obehag.