Fri frakt vid beställning från 299 kr

Skurkens dans av Fiston Mwanza Mujila

 Fiston Mwanza Mujila har nominerats till Bookerpriset, belönats med priset för bästa afrikanska roman och hyllats i Tyskland för sin dramatik. Nu är han äntligen tillbaka som romanförfattare med den vindlande Skurkens dans. Med ett lika rättframt och passionerat som musikaliskt berättande lyckas Mujila förvalta en kongolesisk tradition och ge röst inifrån ett land vars historia allt för länge berättats ur ett utifrån perspektiv.

I Zaire rasar både inbördeskrig och gruvor. Över den från kolonialtiden ärvda gränsen till Angola flyttas såväl diamanter som de zairer som gräver fram dem i gruvorna, beskyddade av den gudomliga Tshiamuena. I Lubumbashi målas de officiella byggnaderna om i olika färger beroende på vem som har makten, trots att gatorna egentligen tillhör hemlösa barn som Sanza och LeBlanc. 

I Lubumbashi ligger också krogen Festens mambo där det dansas rumba till Skurkens dans. I myllret möts lycksökare, kolonisatörer, gruvarbetare, hemlig polis och den österrikiska författaren Franz Baumgartner med en väska fylld av ord. Drömmarna rinner bort med ölen och musiken ger rytm till våldet och det politiska spelet i en malström av galenskap. 

I Skurkens dans skildrar Fiston Mwanza Mujila människorna som gör vad de kan för att överleva i en omgivning präglad av konflikter, diktatorers maktbegär och kolonialismens arv.

Fiston Mwanza Mujila är född 1981 i Lubumbashi, Kongo, och bosatt i Graz, Österrike. För sin romandebut Tram 83 nominerades Mujila till Man Booker International och Prix de Monde och belönades med Etisalat Prize för bästa afrikanska roman. 

Mujila har också utkommit med diktsamlingar, är i Tyskland och Österrike en erkänd dramatiker och är under hösten även aktuell som redaktör för Kontintenaldrift, en antologi med svarta europeiska poeter.