Fri frakt vid beställning från 299 kr

Sjóns magnum opus Codex 1962 väntar på dig

Ett spädbarn skapat av lera och fött 1962 växer upp och berättar historien om sin far Leó Löwe och dennes färd från andra världskrigets Tyskland till Island. Om frimärkssamlare, varulvar, atombombprovernas påverkan på isländska mutanter och berättelserna om alla islänningar födda 1962 – däribland Sjón själv. Codex 1962 är en mästerlig och internationellt hyllad litterär väv som efter två decenniers skrivande nu utkommer på svenska.

I början av 1990-talet avgav Sjón ett löfte vid Rabbi Löws grav i Prag att återuppväcka Golem på Island Det blev början på dryga två decenniers arbete med Codex 1962, som friskt spänner över olika genrer och hämtar material från historiska myter och legender, kriminal- och sci fi-romaner, och de isländska sagorna för att skapa en mästerlig litterär väv som av internationella kritiker jämförts med Mästaren och Margarita och kallats för en isländsk Tusen och en natt.

Sjóns romantrilogi Codex 1962 består av böckerna Dina ögon såg mig, Med skälvande tårar och Jag är en sovande dörr. Historien sträcker sig från andra världskrigets Tyskland till dagens Reykjavík och in  framtiden. På ett värdshus i Kükenstadt blir Leó Löwe omhändertagen av Marie-Sophie, och tillsammans skapar de ett spädbarn av lera, ett barn som förs med i en hattask på Leós flykt till Island och 1962 kommer att födas som Jósef Löwe.

Det är Jósef som berättar om mötet mellan sin far och mor, den mystiska mordhistoria Leó blir del av i Reykjavík, hur Jósefs egna vägar kommer att korsa genteknikföretaget CoDex och kören av röster från alla islänningar födda 1962.

Sjón är född 1962 i Reykjavík, där han också är bosatt. Han har med sin surrealistiska poesi och intrikata romaner sedan debuten 1978 i det närmaste varit synonym med den isländska litteraturen. Han skriver även filmmanus, operalibretton, låttexter till Björk och har såväl belönats med Nordiska Rådets Pris som nominerats till en Oscar för librettot till Dancer in the Dark.

Här kan du lyssna till när Sjón själv berättar om Codex 1962 och dess tillkomst: