Fri frakt vid beställning från 299 kr

Sjón skildrar nynazismens förförelse av en ung pojke i efterkrigstidens Island

 Med en för Sjón typisk språklig stringens och skärpa skildras i Rågblont hår, grå ögon inte bara en ung pojkes uppväxt och väg in i nynazismen, utan också hur nazismen fortsatte att ha sina sympatisörer upp till högsta politiska nivå i efterkrigsisland.

I Rågblont hår, grå ögon skildrar Sjón, i översättning av John Swedenmark, på sitt karaktäristiska sätt en tid och ett skeende det sällan talas om i den isländska historien. Gunnar Kampen är en snäll och försynt blond pojke som växer upp med sina föräldrar och systrar i efterkrigstidens Island. Ett Island där tysksympatisörer bakom stängda dörrar fortfarande hyser sin nationalsocialistiska övertygelse. En övertygelse som genom bland annat den lokala cykelföreningen också gör avtryck på Gunnar.

Gunnar växer upp och lockas allt mer av den nazisitiska rörelsen. Han korresponderar med sin farbror i norskt fängelse, dömd för förräderi, och nynazistiska ledare runtom i världen. Målet är att grunda Islands nynazistiska parti som en del av Nordiska Rikspartiet.

Sjón är född 1962 i Reykjavik, där han också är bosatt. Sedan debuten 1979 har han varit synonym med den isländska litteraturen, genom såväl sin surrealistiska poesi som sina intrikata romaner. Därutöver har han skrivit filmmanus, varit medlem i The Sugarcubes, skrivit texter åt Björk och såväl nominerats till en Oscar som vunnit Nordiska rådets litteraturpris.