Fri frakt vid beställning från 299 kr

Sitt Marie-Rose – Etel Adnans klassiska roman på svenska

Sitt Marie-Rose är författaren, filmaren och konstnären Etel Adnans postkoloniala klassiker om inbördeskrigets Libanon. Med sublim politisk vrede skriver hon fram den kristna milisens förhör med Sitt Marie-Rose. I sitt sätt att fånga motsättningarna, främlingsfientligheten och patriarkatet i 70-talets Libanon fångar Adnan också vår egen samtid.

I översättning av Kajsa Sundin utkommer nu för första gången på svenska Sitt Marie-Rose.

Beirut slits sönder av inbördeskrig och på en skola för dövstumma förhörs Sitt Marie-Rose om det förräderi som den kristna milisen anklagar henne för. Tiden rinner ut mot hennes avrättning medan sju röster – däribland de dövstumma barnen, prästen Bouna Lias, Marie-Rose själv och hennes barndomsvän och blivande bödel Mounir – berättar om hennes liv och kriget.

I den moderna klassikern Sitt Marie-Rose skildrar Etel Adnan med sällan skådad skärpa och smärtsam skönhet inbördeskriget, mötet mellan öst och väst i Beirut, främlingsfientligheten och viljan att bryta sig loss ur landets och religionens patriarkala och koloniala bojor.

Etel Adnan föddes 1925 i Libanon av föräldrar från Grekland och Syrien. Efter studier i Paris flyttade hon 1955 till USA. Adnan har skrivit på både franska och engelska och har prisats som den främsta arabisk-amerikanska författaren, men är idag åter bosatt i Frankrike.

I hennes klassikerförklarade första roman Sitt Marie-Rose lyfts teman typiska för Adnans författarskap. Med utgångspunkt från kvinnans och den kolonialiserades position skildrar hon såväl naturens skönhet som människans utsatthet och det mänskliga våldet.