Fri frakt vid beställning från 299 kr

När min bror var aztek av Natalie Diaz

 I När min bror var aztek tar Natalie Diaz avstamp i det förtryck och den gemenskap som präglar livet för USA:s ursprungsbefolkning. Med lika delar vardagsskildring som surrealistiska bilder och svart humor har Diaz med sin debut gjort ett betydande avtryck i amerikansk poesi, och Lithub utsåg När min bror var aztek till en av 2010-talets tio bästa diktsamlingar.

Natalie Diaz väver i När min bror var aztek samman det politiska med det privata i sin skildring av en familj som krackelerar till följd av en broders drogmissbruk. Dikter som tar avstamp i det liv, det förtryck och de förväntningar som präglar livet för USA:s ursprungsbefolkning och uppväxten i reservat. Med ett lika surrealistiskt som vardagsnära bildspråk hämtar Diaz motiv från antik, kristen och aztekisk mytologi och utforskar natur, sexualitet och historia, i spänningen mellan tre språk: engelska, spanska och mojave.

Natalie Diaz är född 1978 och växte upp i Fort Mojave Indian Village vid Coloradofloden i Kalifornien. Hon undervisar i skrivande vid Arizona State University och arbetar för mojavespråkets bevarande. Med När min bror var aztek gjorde hon en lika uppmärksammad som hyllad debut och boken har utsetts till en av 2010-talets bästa diktsamlingar. Diaz har även varit basketproffs och bland annat spelat för malmöklubben Malbas. I Adam Westman och Athena Farrokhzads översättning introduceras hon på svenska med När min bror var aztek.