Fri frakt vid beställning från 299 kr

Marzahn mon amour av Katja Oskamp

Marzahn mon amour är en berättelse om det liv som var, kunde ha varit och som återstår. Om Berlins omvandling ur ett vardagsnära perspektiv, men också om hur människorna, vars fötter Katja Oskamp smörjer och filar, påverkar och förändrar författaren och fotterapeuten Oskamp.

En snart femtioårig refuserad författare tar anställning som fotterapeut i Marzan, en stadsdel i forna Östberlin i vars nybyggda höghus DDR:s medelklass flyttade in på 1970-talet.

Medan deras fötter filas, tvättas och smörjs berättar kunderna sina livshistorier. Andra sluter sig medan vissa kommer med inviter. Katja Oskamp tecknar ett persongalleri som speglar det liv som varit och de förhoppningar som en gång fanns, men också de drömmar som ännu finns kvar i Marzahn.

Katja Oskamp är född 1979 i Leipzig och växte upp i DDR. Hon debuterade 2003 med en prisbelönt novellsamling, men efter ytterligare två romaner utbildade sig Oskamp 2015 till fotterapeut och tog anställning på en salong i Marzahn i Berlin. Upplevelserna därifrån har legat till grund för Marzahn mon amour som kommit att bli hennes breda genomslag som författare hyllats av kritiker, utsetts som titel i ”Berlin läser” och i vår är en av sex nominerade till Dublin Literary Award.

Marzahn mon amour är översatt av Sara Eriksson.


Katja Oskamp