Fri frakt vid beställning från 299 kr

Kycklingoratoriet av Lucie Rico

När Lucie Rico debuterade med Kycklingoratoriet hyllades hon som en förnyare av den franska berättartraditionen. För varje kyckling vegetarianen Paule slaktar skriver hon en biografi, vilket möts av vrede från byborna. Men så en dag dyker en affärsman upp på marknaden med ett förslag, och snart blir även Paule en del i kapitalismens köttkvarn och ett köttindustrins alibi.

Nu finns Kycklingoratoriet på svenska (köp här) i översättning av Anna Mezey, och 29-30 september kommer Rico till Göteborg och Malmö.

 

Sedan många år lever Paule ett liv som stadsbo och vegetarian. När hennes mamma går bort återvänder hon till landsbygden för att ta över familjegården och uppfylla moderns sista önskan. Kycklingar ska födas upp, slaktas och säljas på torget. I ett försök att bevara kycklingarnas själ börjar hon skriva deras biografier och fäster dem på de inplastade förpackningarna. Ett tilltag som möts av skepsis och ilska, men Fernand, en handelsman, blir entusiastisk och drar in Paule i ett projekt som snart får oanade konsekvenser.


I Kycklingoratoriet berättar Lucie Rico en modern fabel som på ett underhållande och absurt vis skildrar kärlek, sorg och sociala relationer i en tid av osäkerhet och ängslighet. En skarp reflektion över ett konsumtionssamhälle som ständigt expanderar, dess paradoxer samt hur vi förhåller oss till det.


Lucie Rico är född 1988 i Perpignan, bosatt i Paris och verksam som författare och filmregissör.Rico slog med Kycklingoratoriet igenom stort i hemlandet och tilldelades en mängd priser. Boken har översatts till ett flertal språk, och nominerades bland annat till PEN Award när den gavs ut i USA.

När Kycklingoratoriet utkom i Frankrike hyllades den för sin absurda humor och sin cyniska skildring av konsumtionsamhället.