Fri frakt vid beställning från 299 kr

Kollektiv minnesförlust av Koleka Putuma

Koleka Putuma är en av Afrikas mest hyllade och lästa unga poeter som på ett självklart sätt gett röst åt en generations frustration över arvet av apartheid, den fortsatta rasismen och svikna löften, samt sina erfarenheter som queer kvinna.

Med diktsamlingen Kollektiv minnesförlust, som nu utkommer på Rámus i översättning av Kristina Hagström-Ståhl, har Koleka Putuma tagit den sydafrikanska litteraturscenen med storm och ses som en banbrytande poetisk röst. I sina dikter skildrar hon såren från apartheid som lämnats till hennes ”born free”-generation att läka, om den fortsatta rasismen och ojämlikheten, om erfarenheterna som queer kvinna i ett land där homosexuella utsätts för ”korrigerande våldtäkter”, om tron och sin frikyrkliga uppväxt. Dikterna utmanar inte bara genom de ämnen hon tar upp utan också genom sitt språk och dikternas form, samtidigt som hennes poesi är fylld av passion och vackra barndomsminnen.

Putuma har på ett självklart sätt gett uttryck åt en generation sydafrikaners frustration över den strukturella rasismen, att apartheidregimen aldrig blev straffad och att 1990-talets löften om demokrati och frihet aldrig har införlivats. 

Koleka Putuma är född 1993 i Port Elizabeth i Sydafrika. Hon är poet och dramatiker och har som det senare bland annat spelats på Backateatern i Götebog. Kollektiv minnesförlust har i Sydafrika utkommit i tio upplagor och utnämndes till årets bok 2017. Putuma är också grundare av Manyano Media som arbetar för att föra fram och producera verk av queera svarta konstnärer och författare.