Fri frakt vid beställning från 299 kr

I Elvis rum av Sebastijan Pregelj

Sebastijan Pregelj har med sin skildring om att växa upp under tiden för Jugsolaviens sönderfall kommit att trollbinda läsare. Om Jans uppväxt i från det att han lär sig cykla och Tito dör, till skolgång, gymnasiefester, miltitärjänstgöring och Sloveniens självständighetskrig. Hur barndomsvännerna från Elvis rum hamnar i olika arméer och i nya länder.

Samma år som slovenske Jan börjar skolan dör Tito och fröken gråter. I vännen Elvis rum fortsätter de dock att leka med Stålmannen och Stjärnornas krig, försöker förstå sig på livets underligheter och undvika de plågoandar som jagar dem på parkeringen utanför.

Parallellt med att de växer upp börjar dock tillvaron och Jugoslavien att skaka. De vuxnas samtal blir allt hemlighetsfullare om styret och de hemliga massgravarna från efter andra världskriget. Intresset för Stålmannen minskar i takt med att det för flickor och smygrökning ökar, samtidigt börjar skillnaderna mellan dem som kommer från olika delar av Jugoslavien att märkas. Så kommer en inkallelseorder till jugoslaviska armén medan oroligheter blossar upp i Kosovo och Slovenien står på randen av ett självständighetskrig. Gamla vänner hamnar i olika arméer men minnet av barndomens oskuldsfullhet består.

Sebastijan Pregelj är född 1970 och bosatt i Ljubljana. Han debuterade 1996 och fick under 1990-talet stor uppmärksamhet för sina novellsamlingar. Utöver fyra novellsamlingar har han även gett ut ett flertal barnböcker samt åtta prisade romaner. För I Elvis rum belönades han med Cankar-priset för årets bästa slovenska bok och romanen har översatts till bland annat engelska, tyska, italienska och kroatiska.

I Elvis rum är översatt från slovenska av Ann-Sofie Öman.