Fri frakt vid beställning från 299 kr

Gloria Gervitz (1943-2022)

Den 19 april lämnade Gloria Gervitz oss efter en tids sjukdom, omgiven av sin familj i San Diego.
Vi har så många minnen tillsammans med den fantastiska Gloria under de år som vi fick arbeta tillsammans; böckerna, resorna, läsningarna, poesin och de intensiva samtalen.

Gloria Gervitz föddes 1943 i Mexico City och 1976 påbörjade dikten “Migrationer” som skulle komma att bli hennes livsprojekt. En dikt i ständig förvandling och förflyttning som Gervitz hela tiden skrev och skrev om.
I svensk översättning har “Migrationer” utkommit i tre olika versioner, den senaste Migrationer 1976–2022 nu i april. Ett vindlande poetiskt flöde om att lämnas och blir kvar, om döden, inre och yttre migrationer, det judiska arvet, kärleken och den kvinnliga sexualiteten, som gjorde henne till en av vår tids verkligt stora poeter.

Gervitz poesi kom att älskas världen över med en mängd översättningar och hon belönades bland annat med Pablo Neruda-priset, men en särskild relation fick hon till sina svenska läsare och “Migrationer” har kommit att ha stor betydelse också för den svenska poesin.
Vi på Rámus trodde nog aldrig att Gloria skulle komma att sätta punkt för sina Migrationer och det är med en enorm saknad vi nu är medvetna om att hon aldrig mer kommer att höra av sig för någon ytterligare justering