Fri frakt vid beställning från 299 kr

Fresker från förtrycket

Sedan det illegitima presidetvalet i Belarus 2020 och den folkliga resning och våldet som följde har Barys Pjatrovitj skrivit dikter om händelserna. Dikter som lågmält skriker ut sin avsky över regimens förtryck och rädslan det skapar, och samtidigt bär på hopp om framtiden, folkets vilja och en okuvlig tilltro till det litterära uttryckets fulla frihet.

Barys Pjatrovitj är född 1959 i Homelregionen i södra Belarus. Han finns sedan tidigare utgiven på svenska med diktsamlingen Fresker och romanen Torget (en kärlekshistoria). Pjatrovitj skriver på belarusiska och redaktör för landets enda oberoende litteraturtidskrift Dziejaslou, som dock inte får distribueras. Pjatrovitj belades sommaren 2021 med rese- och yppandeförbud som ordförande för det Belarusiska författarförbundet, ett obereonde förbund som i november ”likviderades” av regimen. Han är hedersmedlem i Sveriges författarförbund.

I Belarus: Fresker skriver Pjatrovitj sina dikter med samma metod som i sina tidigare diktsamlingar: i en sittning likt en fresk som torkar på väggen. Nu med ögonblicksbilder från den folkliga resningen och protesterna efter valet i augusti 2020, och våldet som mötte dem. Till svenska är boken översatt av Dmitri Plax med efterord av Ida Linde.