Fjolårets vackraste isländska kärleksberättelse på svenska – att älska en granne och en stad utan att kunna nå någon av dem
Eiríkur Örn Norðdahl är tillbaka på svenska med romanen Bron över Tangagata, en förtrollande och lustfylld kärleksberättelse mellan dels berättaren Halldór och hans granne Gyða, och dels mellan Halldor och småstaden Ísafjörður i Europas allra nordvästligaste avkrok. En modern Dagarnas skum där språket liksom Halldór strövar fritt mellan högt och lågt.
Bron över Tangagata är en roman om hur kärleken kan sätta färg på den allra gråaste vardag och göra den magisk. En kärlekshistoria där kärleken också ägnas den avlägsna småstaden Ísafjörður, och som samtidigt funderar kring massturism, miljöförstörelse, jultraditioner och stad i förhållande till landsbygd.
Den trogne Norðdahl-läsaren kommer att känna igen berättaren Halldor från Norðdahls första roman i svensk översättning, Gift för nybörjare. Nu är det produktionsstopp på räkfabriken i Ísafjörður och Halldor är arbetsbefriad och tillbringar dagarna med att strosa runt i stan, slå dank på bilverkstan och hänga på biblioteket, men allra mest sitter han i sitt kök och tittar ut över Tangagata. Gatan där han bor och som nu är uppgrävd till ett vidsträckt dike.
På andra sidan gatan bor Gyða som Halldor är hopplöst förälskad i. Men hur ska han kunna få kontakt med henne när han aldrig kommer på något bra och intelligent att säga, och ett djupt dike dessutom skiljer dom åt.
Eiríkur Örn Norðdahl är född 1978 i Ísafjörður där han också är bosatt. Han räknas till en av den unga europeiska litteraturens främsta och mest innovativa författare med ett lika underhållande som skarpsynt och intelligent berättande.
Norðdahl har tdigare utkommit med fyra böcker i svensk översättning och hans romaner har översatts till ett dussintal språk. Han har belönats med såväl Isländska litteraturpriset som Transfuge och nominerats till både Nordiska rådets pris och Prix Médici. För Bron över Tangagata tilldelades han Sparibollinn – priset för årets vackraste isländska kärlekshistoria.