Fri frakt vid beställning från 299 kr

Fiskarnas Kristus av Yoel Hoffmann

Yoel Hoffmann brukar omnämnas som det hebreiska avantgardets främsta författare vars författarskap har en särställning i Israel och har hyllats i USA. Nu introduceras han äntligen på svenska med Fiskarnas Kristus. I 233 korta stycken summeras faster Magdas liv från Wien till Tel Aviv. 

 

Faster Magda föddes i Wien och är ännu tysktalande efter decennier i Tel Aviv. I Fiskarnas Kristus lägger Yoel Hoffmann i 233 korta stycken en minnesmosaik över hennes liv och människorna runt henne, födda i Europa innan kriget och som på båtar tagit sig till Israel. Med Hoffmanns karaktäristiska stil skapar han ett drömlikt berättarpussel där vardagstrivialiteter blandas med filosofiska insikter. Minnesfragment från Magdas barndom, om två stulna handväskor, poesi, strudel, hennes drömmar, äktenskap, om en manlig beundrare och en vän som kommer på besök med en hink med en levande karp från Jordanfloden.

Yoel Hoffmann föddes 1937 i Rumänien och dog i Israel i augusti 2023. Som barn flydde han undan nazisternas förföljelser till Brittiska Palestinamandatet. Han växte upp på barnhem och kom i unga år att resa till Japan, där han tillbringade två år i zen-kloster och senare också doktorerade. 

Hoffmann debuterade som författare 1988 och utkom därefter med ytterligare tio skönlitterära böcker vid sidan av akademiska verk och översättningar. Hoffmann har kallats för det hebreiska avantgardets främsta författare och Israels svar på Jorge Louis Borges.

Fiskarnas Kristus är översatt från engelska av Gabriel Itkes-Sznap.