Fri frakt vid beställning från 299 kr

En roman utöver det vanliga om de desperata ungdomsåren

Sharlene Teos debutroman Ponti är något av en sensation. Teo har skrivit en mångfasetterad uppväxtskildring om desperation och utanförskap, My Bloody Valentine och filippinsk pop, vänskap och förräderi. Tre kvinnor i tre olika tider som gestaltar det moderna samhällets allra mörkaste drag.

Ponti är singaporianska Sharlene Teos anmärkningsvärda och hyllade debut om Szu, Circe och Amisa. I tre olika tidsskeenden får vi följa de tre kvinnornas relation och kamp med tonårsångest, alienation, utsatthet och förtryck.

Med ett rappt språk, i Amanda Svenssons alerta översättning, fyllt av fantasifulla vändningar och bilder tecknar Teo scener och karaktärer som strålar av liv, humor och minutiöst beskriven desperation. En uppväxtskildring utöver det vanliga om de desperata ungdomsåren.

När Szu träffar Circe inleds en intensiv vänskap som för Szu kan innebära en väg bort från sin mors isolering och skolans utsatthet. Samtidigt kan vänskapen föra Circe närmre Szus mamma Amisa, den fascinerande före detta 70-talsfilmstjärnan från skräcktrilogin Ponti. Hon som i tonåren lämnade sin malaysiska bondby för att gå sin egen väg i Singapore, hamnade i dess patriarkala filmvärld men nu är verksam som tvivelaktigt medium. 

Sjutton år efter det laddade umgänget med Szu kämpar Circe med sin skilsmässa då hon på sitt trista reklamjobb får ansvaret för en nyinspelning av kultfilmen Ponti. Plötsligt rubbas hennes tillvaro av minnet av två kvinnor hon en gång kände, av skuld och ett samvete som blir allt tyngre vid insikten att vi aldrig helt kan lämna det förflutna bakom oss. 

Några röster om Ponti:

Anmärkningsvärd … med strålande känsla för gestaltning och mänsklig värme fångar Sharlene Teo det moderna samhällets mörka drag.
– Ian McEwan

Denna gripande debut hoppar mellan olika decennier och kulturer, avhåller sig från de sedvanliga dragen för en uppväxtskildring till förmån för en sannare, mer surrealistisk och desperat återgivning av ungdomsåren. Sharlene Teo är en utmanande och verkligt originell romanförfattare.
– Garth Greenwell

Ponti gör mig pirrigt förtjust … Jag blir glad att den här romanen finns.

– Vi Läser

En triumf: en mångfasetterad undersökning av förräderi och sorg, minne och de korrumperande följderna av skönhet.”
– Sunday Times

Sharlene Teos Singapore i Ponti är levande och okonstlat, med komplexa människor vackert skisserade och fängslande.
– The Times Literary Supplement

 

Sharlene Teo är född 1987 i Singapore där hon bland annat arbetat för olika litteraturtidskrifter. Sedan ett par år är hon bosatt i London. Ponti är hennes debutroman som bland annat nominerats till Women Writers Award.