Fri frakt vid beställning från 299 kr

En fruktansvärd skildring av planerandet och genomförandet av folkmordet i Srebrenica

I Beara – en dokumentärroman om hjärnan bakom folkmordet i Srebrenica vänder Ivica Djikić blicken mot den officerare som organiserade och planerade folkmordet i Srebrenica. Med utgångspunkt i Ljubiša Beara skildras upprinnelsen till Jugoslavienkrigen, det kallblodiga planerandet och systematiska avrättandet samt domarna som har fallit efter massmorden.

Under tre dygn i juli 1995 begås det värsta brottet mot mänskligheten i Europa sedan andra världskriget. I trakterna kring bosniska Srebrenica mördas 8 000 bosniakiska män och pojkar med skott i ryggen.

I Beara – en dokumentärroman om hjärnan bakom folkmordet i Srebrenica skildras folkmorden i Bosnien med utgångspunkt i överstelöjtnant Ljubiša Beara, mannen under Mladić som planerade, förhandlade och organsierade så att avrättningarna verkställdes, massgravarna grävdes och kvarlevorna spreds.

Ivica Djikić har gjort en aldrig tidigare genomförd genomgång av förhör, protokoll och dokument för att skildra detta brott mot mänskligheten. Resultatet blir ett omistligt vittnesmål och en lika fasansfull som påträngande berättelse om hur en amiral i jugoslaviska armén, fostrad i titoismen av ”broderskap och enighet”, kunde drivas till att genomföra ett folkmord vars minne är allt för blekt idag, 27 år senare.

Ivica Djikić är född 1977 i Tomislavgrad i dåvarande Jugoslavien. Som 16-åring började han som journalist rapportera från den kroatiska fronten. Djikić jobbade under många på den legendariska Splittidningen Feral Tribune och har publicerat flera biografier och romaner, bland annat den filmatiserade Cirkus Colombia.