Fri frakt vid beställning från 299 kr

Driftens väg av Lise Tremblay

Lise Tremblay kan likt få andra med små medel skriva fram samspel och relationer mellan människor. Det karga och det korthuggna som öppnar för livsberättelser. I Driftens väg skildrar Tremblay fem äldre kvinnor som alla har lämnat eller ska lämna sina män, om skammen de känner och relationerna de har varit beroende av.

Det är sannerligen Tremblay i högform.

Relationer som har gått i stå, förälskelse som försvunnit, åldersskillnader som blivit för påtagliga. Fem äldre kvinnor vars förhållanden har avslutats eller är på väg att ta slut. I Driftens väg blickar de tillbaka och ser framåt, synar relationerna som de har fastnat i och varit beroende av samt skammen över att lämna och lämnas. De får hjälp av vissa vänner och överges av andra. Söker upp kvinnor som de en gång fick sina män att gå ifrån. 

Med sitt signifikativt lika karga som sylvassa språk är Lise Tremblay en mästare på att skildra och granska relationers hierarki. 

”Jag som är runt 30 bara gapar och sväljer den här boken” skriver Anna Lundvik i Sydsvenskan. ”Fem berättelser om intelligenta kvinnor som en gång älskat men nu lämnar, lämnat eller blivit lämnade av sina män.”

 

Lise Tremblay är född 1957 i Chicoutimi i Québec. Hon debuterade 1990 och har utkommit med åtta böcker som har belönats med ett flertal priser. Hon räknas idag till en av Quebecs främsta författare och återkommer i sitt författarskap till frågor om klass, stad kontra landsbygd, familj, ensamhet och relationer.

På svenska introducerade hon 2015 med Hägern och har därefter utkommit med Huset på Saint Pauls väg, Saguenay och Djur. 

Driftens väg är översatt till svenska av Elin Svahn.