Fri frakt vid beställning från 299 kr

Dominique Fortier – Pappershem

I Pappershem porträtterar Dominique Fortier Emily Dickinsons liv och väver samman det med essäliknande reflektioner kring hur de världar vi skapar i vårt inre i sin tur skapar oss. Pappershem har etablerat Fortier som ett av de stora och mest intressanta författarskapen från Kanada och Quebec.

Homestead är det hus där den mytiska poeten Emily Dickinson föddes och dog. Med vaniljgult tegel och skogsgröna fönsterluckor tronar det fortfarande med utsikt över en magisk trädgård, som fylls av humlors surr under sommaren och snötäckta torra blomstänglar under vintern.

För Emily Dickinson var Homestead den viktigaste platsen i hennes liv. I Pappershem är det en av de platser som Dominique Fortier besöker i poetiska och essäliknande reflektioner. Det är ett hus, ett hem, en plats där livet pulserar, inte minst i det inre. Fortier väver samman skapande och skrivande; hon letar sig fram mot vad som egentligen är att vara hemma. Går det att hitta källan till livet och i så fall var? Ska den sökas i de världar som skapas i vårt inre, eller i den florstunna blomma som torkar mellan bokens blad?

Dominique Fortier (f. 1972) är författare och översättare från Québec. Hon debuterade 2008 och har sedan dess utkommit med flera prisbelönta verk, vilka alla befinner sig i gränslandet mellan essä och roman. När Pappershem utkom erhöll den bland annat det prestigefyllda Prix Renaudot 2020. Med denna utgåva introduceras hon på svenska i översättning av Emma Majberger.