Fri frakt vid beställning från 299 kr

Dmitrij Strotsev rättsvidrigt fängslad – läs Strotsev & Pjatrovitj!

Onsdag 21 oktober försvann poeten Dmitrij Strotsev utanför sitt hem i Minsk. Ett dygn senare lyckades hans familj få reda på att han fanns med på listorna över intagna på det ökända tortyrhäktet Akrestsina. Samma dag dömdes han till 13 dagars fängelse då han setts göra V-tecknet intill en demonstration med vit-röd-vita flaggor.

Strotsev har av Svetlana Aleksijevitj omnämnts som Belarus främsta ryskspråkiga poet. På Rámus har vi gett ut honom med diktsamlingen Adams tystnad (övers. Dmitri Plax) där hans motiv rör sig i ett alldeles eget gränsland mellan politiska teman, frågor om maktmissbruk, religiositet och andlighet.

På https://butik.ramusforlag.se/ hittar du Adam tystnad såväl som Torget (en kärlekshistoria), en dokumentärroman från protesterna efter presidentvalet 2010 av Strotsevs kollega Barys Pjatrovitj, samt prosadiktsamlingen Fresker av Pjatrovitj som e-bok.

Ange FREEBELARUS vid din beställning så bjuder vi på frakten oavsett vad du beställer.

Sedan demonstrationerna inleddes i Belarus efter valet 9 augusti har Dmitrij Strotsev dagligen publicerat en ny dikt som reflekterar över situationen, det hänsynslösa våldet såväl som den kraftfulla rörelsen för förändring. Dikterna har genom sociala medier spridits snabbt, inte bara i Belarus utan också översatts till över tio språk. Det är för de skildringarna och för viljan till förändring som regimen nu fängslat honom. Det är för den viljan som Dmitrij Strotsev och alla andra politiska fångar i Belarus omgående måste friges!