Fri frakt vid beställning från 299 kr

Det börjar. Sorgerefräng av Anja Utler

Efter att ha lämnat tydliga avtryck också på den svenska lyrikscenen är Anja Utler, en av Tysklands mest intressanta samtidspoeter, åter aktuell på svenska med Det börjar. Sorgerefräng.

Genom 209 korta dikter och en essä går Anja Utler här igenom en sorgeprocess efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, hur förhålla sig till det ryska språket och de nedärvda tyska minnet av andra världskriget.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina drabbas Anja Utler av en stor sorg samt djup känslomässig och intellektuell kris. Hur förhålla sig till sin nära relation till det ryska och sin roll som poet i en tid när människor massakeras och liv slits sönder.

De 209 dikterna blir en del av en sorgeprocess och kompletteras med en essä om krisen och att försöka bejaka känslorna istället för att avvärja dem. Hur kan känslor visa på vikten av sociala förändringar och få oss att agera mänskligare? Och hur påverkar det samhälleliga minnet av andra världskriget och Förintelsen reaktionerna på Rysslands mål att förinta Ukraina?

Anja Utler är född 1973 i Schwandorf i Bayern. Hon debuterade 1999 och introducerades på svenska 2008 med låga, som även kom att påverka den svenska samtidspoesin. Hon har även utkommit med Utövat: en kurskorrigering.

Idag är Utler en centralfigur på den tyska lyrikscenen och för Det börjar. Sorgerefräng belönades hon 2024 med Tysklands största poesipris, Peter Huchel Preis.

Det börjar. Sorgerrefräng är översatt från tyska av Linda Östergaard.