Den kroppsliga smärtan av flykten – Materialtrötthet av Marek Šindelka
Två bröder på jakt efter ett bättre liv undan kriget och den fysiska smärtan. Två bröder på jakt efter varandra i ett Europa som inte vill ha dem. Marek Šindelka har i Materialtrötthet fångat den kroppsliga smärtan orsakad av hopplöshet och kommit att orsaka kraftfull debatt i Tjeckien.
Marek Šindelka är född 1984 och bosatt i Prag. Han debuterade 22 år gammal som poet har efter det utkommit med två romaner och två novellsamlingar. Han är en av Tjeckiens mest uppmärksammade och hyllade yngre författare och har även fått stort internationell genomslag. Med Materialtrötthet i översättning av Marie Wenger introduceras han på svenska. En roman om vilken Vi Läser skriver:
“Jag har inte läsa en sådan stark, litterär skildring av flyktingens tillvaro, av att vistas vid livets absoluta nollpunkt. … Materialtrötthet av Marek Šindelka formar sig till en kraftfull plädering för humanism och medmänsklighet i en tid då klyftan mellan rik och fattig vidgas och konflikthärdarna i världen blir allt fler.”
Materialtrötthet skildrar två bröder. Två bröder på jakt efter ett bättre liv, undan kriget och den fysiska smärtan. Två bröder på jakt efter varandra i ett Europa som inte vill ha dem. En 13-årig pojke flyr en flyktingförläggning i Centraleuropa på vägg norrut för att söka efter sin bror. De två har kommit ifrån varandra på flykten till Europa och nu är hoppet om återförenas det enda som driver dem framåt.
Ensamma tvingas de möta de fysiska påfrestningar som flykten för med sig: hunger, törst och trötthet; misshandel och köld; att behöva sälja sina organ för att bekosta flykten. Men framförallt det fyiska lidande som orsakas av hopplöshet och den likgiltighet som möter dem.
Materialtrötthet är en plågsam och gripande skildring av flykt, längtan, hopp och syskonkärlek bortom gränser. En bok som kom att orsaka en hetsig debatt när den först gavs ut i ett Tjeckien där diskussionen handlat om att på effektivaste sätt stänga gränserna.