Fri frakt vid beställning från 299 kr

De dövas republik av Ilya Kaminsky

Ilya Kaminsky hör till de verkliga storstjärnorna på den internationella poesihimlen. Han föddes 1977 i Odessa i dåvarande Sovjetunionen av judiska föräldrar. Efter antisemitiska förföljelser i Ukraina fick hans familj 1993 asyl i USA. Som poet debuterade Kaminsky 2004 och fick snart ett stort internationellt erkännande och kom att hyllas av äldre kollegor som Adam Zagajewski och Carolyn Forché. 2019 utnämndes han av BBC till en av ”12 konstnärer som förändrat världen”.

Nu introduceras Ilya Kaminsky äntligen på svenska med diktsamlingen De dövas republik i översättning av Lars Gustaf Andersson. 

När soldater i den ockuperade staden under en dockteaterföreställning avrättar en döv pojke blir skotten det sista som medborgarna hör. De har alla blivit döva och samordnar nu sitt uppror genom teckenspråk. Ständigt omgivna av hänsynslöst våld skildras stadens invånare: det nygifta paret, anstiftaren till upproret och hennes dockteater, och flickorna som dagarna lär ut teckenspråk och om nätterna lockar med soldaterna till deras död. 

De är dikter som konfronterar vår tids grymheter och vår kollektiva tystnad inför dem. En diktsamling som i USA nominerades till National Book Awards och belönades med National Jewish Book Award.