Belladonna av Daša Drndić
Efter den hyllade dokumentärromanen Sonnenschien utkommer nu åter Daša Drndić på svenska med den minst lik a omskakande Belladonna. Här får läsaren följa Andreas Ban – en författare som inte längre skriver, en psykolog som inte längre analyserar – funderingar medan han går igenom det han kommer att lämna efter sig: sin forskning, sina böcker, läkarjournaler och fotografier.
Han minns tidigare kollegor, vänner och kärlekar, liksom de tragedier som präglat världen under hans livstid: andra världskriget, Förintelsen, Jugoslavienkrigen, 2000-talets flyktingkriser. Ban ser dessa tragediers offer och manar oss att aldrig glömma deras namn. Att vi måste minnas fasorna som vi så enkelt förtränger för att istället fylla det förflutna med tomrum. Vi får aldrig lura oss själva att tro att fascismen någonsin försvinner, den vilar endast i väntan på att åter accepteras och omfamnas.
Daša Drndić (1946–2018) var en av Centraleuropas främsta skildrare av vår närliggande historias största fasor. Hon debuterade 1982 som romanförfattare och gav ut ett dussintal böcker, vilka inte bara hyllats av kritiker och läsare i Europa utan också av yngre kollegor som Maaza Mengiste och Valeria Luiselli.
Hon föddes i Zagreb och studerade i Berlgrad som hon 1990 lämnade för Rijeka. Där var hon verksam vid universitetet och en kritisk intellektuell röst som bland annat förespråkade ett gemensamt språk för kroater, serber, bosnier och montenegriner.