Fri frakt vid beställning från 299 kr

Belarus reser sig med dikter av en av denna tids lysande hjältar

En av vårens mest angelägna böcker är här: Belarus omkullkastat av Dmitrij Strotsev, i översättning av Dmitri Plax och med efterord av Marie Lundquist.

Efter det illegitima presidentvalet i Belarus den 9 augusti 2020 började Strotsev att nära nog dagligen publicera nya dikter i sociala medier.  Dikter som skildrar den folkliga rensningen, det brutala våldet, fängslingar, gemenskap, rädsla och hopp.

Diktcykeln kom att avbrytas när Strotsev fördes bort, förhördes och dömdes till tretton dagars fängelse i det ökända Akrestsinafängelset. Men domen tystade honom inte, dikterna har fortsatt och sprids i både Belarus och världen över.

För första gången utkommer  de nu i bokform i en utgåva om vilken Svetlana Aleksijevitj skriver:

“Enligt min mening är en bok som denna redan i sig en tilldragelse. Vår revolution har skett två gånger – i livet, och i konsten. Strotsev är en av denna tids lysande hjältar. Vi kommer inte längre att kunna föreställa oss vår historia, eller oss själva, utan honom.”

Dmitrij Strotsev (f. 1963) är född och uppvuxen i Minsk. Strotsevs poesi rör sig på ett alldeles eget vis i gränslandet mellan politiska teman, frågor om maktmissbruk, religiositet och andlighet. Strotsev har utkommit med ett tiotal diktsamlingar och hans framträdande är vida omtalade. Sedan tidigare är han utgiven på svenska med Adams tystnad.