Fri frakt vid beställning från 299 kr

Årets poesiförlag 2021

Årets poesiförlag 2021 är Rámus!

Vi är oerhört stolta, mycket glada och ödmjuka inför att utses till de första mottagarna av Örnen & Kråkans nyinstiftade pris Årets poesiförlag. Ett pris med vilket man lyfta poesiförläggeriets konst.

Motiveringen lyder:

Översättningarna är avgörande för den svenska poesins förnyelse och välstånd. I en föränderlig förlagsbransch där poesiöversättningarna flyttar från resursstarka förlag till resurssvaga, sätter Rámus nivån för andra såväl större som mindre utgivare. Väl redigerade och formgivna böcker i omsorgsfulla översättningar är förlagets signum. Poeterna som Rámus ger ut är måhända ofta säkra kort, i så mening att de är väl etablerade och tidigare översatta till andra språk, men listan rymmer å andra sidan poesi som alltid håller hög och jämn kvalitet. De senaste årens satsning på engelskspråkiga poeter har gjort avgörande intryck också på den poesi som skrivs på svenska, samtidigt som även andra ursprungsspråk fortsatt ges plats i utgivningen. Genom aktiv förmedling, inte minst i samarbete med bibliotek, mässor, festivaler och andra litteraturevents, sprider förlaget sitt kunnande och sin vidsyn till alla hörn av poesisverige.

Priset delades ut på Poesimässan i Stockholm och består av en handblåst glaspokal fylld med mörk rom med vilken poeter och översättare kommer att trakteras.